Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op.

Meest gezocht

Over EU Ecolabel

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/

De eisen

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/certificeren/de-eisen/

Gecertificeerde producten

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/gecertificeerde-producten/

Europese EU Ecolabel-website

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

Verduurzaming in het Vondelpark

Gepubliceerd op: 15 augustus 2018

Hoewel het volle bak is in het pas gerenoveerde hostel Stayokay Amsterdam Vondelpark, is het binnen betrekkelijk rustig. Het is dan ook een mooie dag vandaag en vrijwel alle toeristen trokken het park of de stad in. Binnen heerst een aangename sfeer, die wordt versterkt door veel natuurlijk groen. En dat is nog maar een klein onderdeel van de duurzaamheidsmaatregelen die Stayokay Amsterdam Vondelpark nam. Hostelmanager Rob van Dun en Food & Beverage manager Koen Bakker vertellen er graag meer over: Come on in Stayokay!

Stayokay Amsterdam Vondelpark is een van de grootste hostels in Nederland. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een flinke renovatie, waarbij alle openbare ruimtes en het monumentale deel onder handen zijn genomen. “We hebben hier het Vondelpark als voortuin”, zegt Rob. “Logisch dus dat we als onderdeel van de renovatie het groen meer naar het gebouw en naar binnen haalden. We hebben nu een groene gevel, een groen dak en binnen een kas met daarin veel beplanting.”

Verduurzaming van onderaf

Meteen bij binnenkomst valt de kunstwand op, waarop talloze plastic flessen de boodschap uitdragen: No plastic in our water! Het kunstwerk past binnen de filosofie van Stayokay, waarin milieu-bewustwording zonder belerend te worden centraal staat. Koen: “Stayokay is nog steeds een stichting met maatschappelijke idealen. Daarbij vinden we het belangrijk dat verbetering en verduurzaming van onderaf gedragen wordt. Vier keer per jaar komen we met alle hostels in Nederland bij elkaar om ervaringen en best practices uit te wisselen op duurzaamheidsgebied. In ons programma ‘Goed Bezig’ hebben we vier thema’s benoemd: mission zero (energie), close the loop (afval), we love H2O (water) en feel good (sociaal bewust ondernemen).”

Zuiniger met water

Een verduurzamingsmaatregel op watergebied is bijvoorbeeld dat bij de renovatie een watertappunt is gemaakt bij het restaurant. Rob: “Dat deden we om het gebruik van hervulbare waterflesjes te stimuleren. Maar het is voor veel internationale gasten helemaal niet vanzelfsprekend om kraanwater te drinken. Dat vergt dus wel een toelichting, en daaraan werken we nog. Verder zijn onze vaatwasmachines energiezuinig en waterbesparend. We willen steeds een stap verder gaan dan de rest. Daarom hebben we al langer geleden doseerinstallaties aangebracht bij de schoonmaakmiddelen en wasmachines. Een ander voorbeeld is het gebruik van microvezeldoekjes, waardoor je minder water nodig hebt voor de schoonmaak. En we zijn partner van Waterspaarders: een programma waarbij kinderen aan volwassenen op een leuke manier duidelijk maken waarom het nodig is om zuiniger met water om te gaan.”

EU Ecolabel

Stayokay is al tien jaar trotse houder van het EU Ecolabel voor toeristische accommodaties. Rob: “Nog niet zo lang geleden zijn we opnieuw gecertificeerd met het EU Ecolabel. Voor ons is dat belangrijk. Het zou gek zijn als de Stayokay geen officiële erkenning zou hebben als voorloper in duurzamer recreatie. Voor ons is het voldoen aan de criteria van het EU Ecolabel geen checklist: we willen altijd verder. We zouden heel graag zien dat gasten heel bewust voor ons kiezen als een milieuvriendelijk alternatief.” Daar is Koen het van harte mee eens: “Hoewel we over de bezetting niets te klagen hebben, lijken we af en toe nog een beetje het best bewaarde geheim van het Vondelpark. Het zou mooi zijn als we meer gasten mogen ontvangen die bewust kiezen voor een organisatie die echt goed bezig is met duurzaamheid.”