Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op.

Meest gezocht

Over EU Ecolabel

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/

De eisen

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/certificeren/de-eisen/

Gecertificeerde producten

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/gecertificeerde-producten/

Europese EU Ecolabel-website

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

EU Ecolabel: eenvoudig hulpmiddel voor duurzaam inkopen schoonmaak

Gepubliceerd op: 18 januari 2019

Het EU Ecolabel is een bekend milieukeurmerk in de wereld van de professionele schoonmaak. Er zijn duizenden gecertificeerde duurzamere reinigingsmiddelen, zepen, tissuepapier- en schoonmaaktextielproducten op de Europese markt. Sinds kort is het ook mogelijk om schoonmaakdiensten met EU Ecolabel te certificeren. Het keurmerk is daarmee een handige en professionele tool voor de totale duurzamere schoonmaaksector, zowel voor producenten en dienstverleners, als voor inkopers.

Schoonmaakdiensten logisch vervolg

Uitbreiding van EU Ecolabel met schoonmaakdiensten is een logisch vervolg op de bestaande en succesvolle productgroepen in de schoonmaaksector. Nu kan een schoonmaakbedrijf niet alleen aantonen dat het duurzamere producten gebruikt, maar ook dat het op een duurzamere manier schoonmaakt.

Het certificatieschema voor EU Ecolabel schoonmaakdiensten omvat de belangrijkste milieuthema’s met duidelijke, objectieve criteria op het gebied van onder andere energie, klimaat en circulaire economie. Die zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoeks- en ontwikkeltraject, waarbij het bedrijfsleven, wetenschappers en de overheid waren betrokken.

Een EU Ecolabel gecertificeerd schoonmaakbedrijf toont aan dat het actief maatregelen neemt om de impact van haar activiteiten op het milieu te beperken. Daarbij gaat het om het gebruik van gecertificeerde duurzamere schoonmaakmiddelen, instructie voor het personeel, scheiding en recycling van afval, en implementatie van een milieuzorgsysteem.

“Behoefte aan duidelijkheid bij MVO”

Robert Jan Volders, Junior Projectleider EU non-foodRobert Jan Volders van het EU Ecolabel merkt dagelijks dat producenten en dienstverleners het lastig vinden om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in de praktijk te brengen: “Voor veel schoonmaakbedrijven is MVO een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. Uit het laatste MVO-onderzoek van Service Management komt dat ook naar voren. Maar er is ook grote behoefte aan steun bij het verwezenlijken van die MVO-doelstellingen.

EU Ecolabel biedt een duidelijke richtlijn om duurzamer schoonmaken te realiseren. Het geeft concrete en toegankelijke handvatten voor invulling van hun duurzaamheidsambities en dat door middel van certificering ook te borgen.”

Voor keurmerkhouders zitten er competitieve voordelen aan het EU Ecolabel. Het is een voordelige manier om je te onderscheiden van concurrenten, ook bij aanbestedingen.

Ook voor inkopers heeft het EU Ecolabel veel te bieden. Robert Jan: “Het EU Ecolabel certificaat geeft inkopers de mogelijkheid om in één oogopslag te zien of een schoonmaakbedrijf aan strenge duurzaamheidseisen voldoet. Daarmee dek je de eisen, selectie- en gunningscriteria van de Rijksoverheid voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) van schoonmaak. Een milieukeurmerk als gunningscriterium stellen verschaft duidelijkheid bij aanbestedingen: je voldoet er simpelweg wel of niet aan.”