Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op.

Meest gezocht

Over EU Ecolabel

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/

De eisen

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/certificeren/de-eisen/

Gecertificeerde producten

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/gecertificeerde-producten/

Europese EU Ecolabel-website

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

Verven? Let dan op kwaliteit én keurmerken

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020

Ga je verven? Zorg dan dat de verf die je uitzoekt van een hoge kwaliteit is, voor een goed resultaat, bijvoorbeeld met een keurmerk zoals EU Ecolabel. Zulke verfproducten zijn bovendien gegarandeerd minder milieubelastend.

Schilderen, wat is de milieubelasting?

Bij het schilderen zorgt vooral de productie van verf voor milieubelasting. Er zijn veel fossiele brandstoffen en grondstoffen nodig om verf te maken, zoals pigmenten en bindmiddelen. Ook bevat verf vaak oplosmiddelen als terpentine, alcohol of tolueen. Deze dragen bij aan het ontstaan van smog. En als mensen onverhoopt de verf door het riool spoelen zorgt dat voor vervuiling van het oppervlaktewater. Maar, verven heeft natuurlijk ook een positieve kant. Hout bijvoorbeeld gaat door het verven veel langer mee.

Milieukeurmerken

Er zijn verven die gegarandeerd minder milieubelastend zijn dan een reguliere verf. Die zijn te herkennen aan milieukeurmerken. In verfproducten met het keurmerk EU Ecolabel zitten zo min mogelijk schadelijke kleurstoffen en oplosmiddelen. Ook voldoen ze aan strenge prestatie-eisen. Daardoor heb je minder verf nodig en gaat het geverfde oppervlak langer mee.

EU Ecolabel

Het keurmerk EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Verf is één van de producten die in aanmerking komen voor het keurmerk. Het logo van EU Ecolabel op de pot verf geeft aan dat het duurzamer is geproduceerd. Verven met keurmerk EU Ecolabel zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en webshops. Je kunt ze herkennen aan het logo op de verpakking. Of vraag ernaar in de winkel.

Het beste resultaat
Voor een langdurend goed resultaat van het schilderen, zijn hier 4 tips van consumenten voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal:

Let op keurmerken, zoals het EU Ecolabel; die zien onder meer toe op een goede prestatie en ontzien het milieu.

  • Zorg voor een goede ondergrond en afwerking. Dan hecht de verf beter en blijft de beschermende werking langer in stand. Voortijdig afbladderen betekent extra kosten, extra werk en extra milieubelasting.
  • Controleer elk jaar of kleine reparaties nodig zijn: een likje verf als onderhoud verlengt de levensduur van het geheel.
  • Was kwasten niet onder de kraan en giet geen restjes verf door de gootsteen (ook wateroplosbare verf niet); dat kan rioolverstopping veroorzaken en vervuilt het oppervlaktewater.

Meer lezen?