Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op.

Meest gezocht

Over EU Ecolabel

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/

De eisen

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/certificeren/de-eisen/

Gecertificeerde producten

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/gecertificeerde-producten/

Europese EU Ecolabel-website

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/
Filteren op
EU Ecolabel

Nieuwe richtlijn 'Green Claims Directive' moet valse milieuclaims tegengaan

Meer dan de helft van de milieuclaims is volgens de Europese Commissie misleidend, vaag of ongegrond. Met andere woorden: hier is sprake van greenwashing. Het Europees Parlement wil dat hier een einde aan komt en stemde daarom 12 maart voor de ‘Green Claims Directive’. Dit is een nieuw wetsvoorstel waarin regels staan om valse milieuclaims tegen te gaan. Lees in dit artikel wat de status van de nieuwe richtlijn is en wat voor invloed dat heeft op bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid.

Lees meer
EU Ecolabel

Een duurzamere toekomst begint bij een betrouwbare keuze voor de consument 

SMK bezocht tijdens World Ecolabel Day het Europese Parlement om bewustzijn te creëren bij de Europarlementariërs over ISO type 1 ecolabels. Een dag in het teken van producten en diensten die de consument helpen om duurzamere keuzes te maken door middel van onafhankelijke en betrouwbare ecolabels: ISO type 1 ecolabels.  
Lees meer
EU Ecolabel

Hoe Intergamma het EU Ecolabel gebruikt in duurzaamheidstransformatie

Stichting Milieukeur (SMK), de competent body van het keurmerk EU Ecolabel ondersteunt Intergamma bij hun nieuwe duurzaamheidsambities. Deze bestaan onder andere uit het uitbreiden van het duurzamer assortiment en het informeren van klanten over duurzaamheid. Margreeth Pape, Director Sustainability van Intergamma, vertelt meer over de duurzaamheidspijlers en de keuze voor het keurmerk EU Ecolabel hierbij.
Lees meer
EU Ecolabel

Duurzaamheid belangrijk, maar hoe kan een consument herkennen welk product duurzamer is?

Praxis speelt in op een belangrijk vraagstuk dat klanten bezighoudt: de uitdaging om duurzamere producten te identificeren. Uit onderzoek van Praxis blijkt namelijk dat klanten duurzaamheid als belangrijk beschouwen bij hun aankopen, maar moeite hebben om te bepalen welke producten daadwerkelijk duurzamer zijn. Praxis heeft daarom goed nieuws: met behulp van het EU Ecolabel ondersteunen we klanten bij het maken van duurzamere keuzes en dragen we bij aan een positieve impact op het milieu.
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel: een betrouwbaar keurmerk

De reinigingstabletten van Crohill zorgen voor minder plastic gebruik. Hun gehele aanbod van de alledaagse schoonmaakmiddelen zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel.
Lees meer
EU Ecolabel

Stayokay Texel finalist Gaia Green Awards

EU Ecolabel certificaathouder Stayokay Texel is genomineerd voor een Gaia Green Award. Op dinsdag 20 september 2022 worden de Gaia Green Awards voor de zevende keer uitgereikt aan horecalocaties die duurzaamheid voorop zetten. Stayokay Texel is een van de drie finalisten in de categorie ‘Hotels’.
Lees meer
EU Ecolabel

Voorlopers in duurzaamheid kiezen voor het EU Ecolabel

De voornaamste reden voor producenten om het duurzaamheidskeurmerk EU Ecolabel aan te vragen, is om zich te onderscheiden als koploper voor duurzaamheid. Dat blijkt uit een enquête gehouden onder keurmerkhouders door SMK (Stichting Milieukeur), de bevoegde instantie van het EU Ecolabel in Nederland.
Lees meer
EU Ecolabel

Duurzame producten de norm in Europa: zonder greenwashing, met EU Ecolabel

De Europese Commissie heeft op 30 maart jl. het ‘Sustainable Products Initiative’ gepubliceerd, met als motto “Van duurzame producten de norm maken”. De Commissie wil afrekenen met het consumptiemodel “take, make, break, and throw away”. Ook voor EU Ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten, ziet de Commissie een rol weggelegd.
Lees meer
EU Ecolabel

34% meer producten en diensten met het EU Ecolabel in Nederland

SMK, de organisatie die certificeert namens EU Ecolabel in Nederland, ziet een groeiende belangstelling voor het keurmerk. Het aantal gecertificeerde producten en diensten is in de afgelopen jaren en in 2021 aanzienlijk toegenomen (+34%). Ook is er een groei in het aantal EU Ecolabel licentiehouders (+9%).
Lees meer
EU Ecolabel

SMK indexeert tarieven EU Ecolabel vanaf 2022

De tarieven voor het minimum- en maximumtarief van EU Ecolabel worden, conform de prijsindex, aangepast. Deze aanpassing is in lijn met de tariefstelling voor het EU Ecolabel in andere Europese landen. Sinds 2014 heeft in de tarieven geen wijziging meer plaatsgevonden. Dit is mogelijk dankzij de groei van het aantal EU Ecolabelproducten de laatste jaren. Omdat de verwachting is dat deze trend voortzet, blijven de reguliere tarieven in 2022 ongewijzigd.
Lees meer
EU Ecolabel

SMK indexes EU Ecolabel rates from 2022 onwards

The EU Ecolabel rates for the minimum and maximum contribution will be adjusted, in accordance with the price index. This adjustment is in line with the rates for EU Ecolabel in other European countries. There has been no change in the rates since 2014. This is possible thanks to the growth in the number of EU Ecolabel products in recent years. As this trend is expected to continue, the regular rates will remain unchanged in 2022.
Lees meer
EU Ecolabel

Nieuwe criteria voor Cosmetica en Verzorgingsproducten voor dieren

Het aantal artikelen met het keurmerk EU Ecolabel blijft maar toenemen; het zijn er nu meer dan 83.000. Hét bewijs dat er een sterke interesse is bij zowel producenten als consumenten voor duurzamere producten. Vorige week zijn de herziene eisen gepubliceerd voor ‘Cosmetica’ en is een nieuwe productgroep geïntroduceerd voor ‘Verzorgingsproducten voor dieren’.
Lees meer
EU Ecolabel

Kruidvat Pure & Soft, duurzamere luiers met EU Ecolabel

Kruidvat heeft kortgeleden een duurzame luier geïntroduceerd in Nederland en België: Kruidvat Pure & Soft. Deze luier voldoet aan alle strenge eisen van het Europese keurmerk EU Ecolabel. De verpakking van de luiers is voor minstens de helft vervaardigd van materialen van natuurlijke oorsprong.
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN

Op 25 september is het ook voor Nederland SDG Action Day. Twee dagen die volledig in het teken staan van de Sustainable Development Goals. Dit zijn zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen die helpen om vóór 2030 de wereld te verbeteren. Die doelen zijn afgesproken door de landen die bij de Verenigde Naties (VN) zijn aangesloten. Het Europese keurmerk EU Ecolabel draagt bij aan het bereiken van 10 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
Lees meer
EU Ecolabel

Nysted Strand Camping ontvangt als eerste Deense camping EU Ecolabel

Nysted Strand Camping heeft als eerste Deense camping het EU Ecolabel ontvangen. Met dit certificaat op zak maakt de camping onderdeel uit van een exclusief gezelschap van 20 Europese campings die het officiële Europese milieukeurmerk mogen voeren.
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel voor duurzame binnenschoonmaakdiensten; een Italiaanse success story

Sinds 2018 zijn er 16 schoonmaakbedrijven in Italië met het EU Ecolabel gecertificeerd. Het land is daarmee voorloper in Europa. Dit is vooral te danken aan het sinds 2016 wettelijk verplichte nationale GPP-beleid (Green Public Procurement, Maatschappelijk Verantwoord Inkopen) van de Italiaanse overheidsdiensten. Binnen aanbestedingen van de Italiaanse overheid is het EU Ecolabel certificaat voor schoonmaakdiensten geaccepteerd als invulling van de duurzaamheidseisen. Daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.
Lees meer
EU Ecolabel

Verven? Let dan op kwaliteit én keurmerken

Ga je verven? Zorg dan dat de verf die je uitzoekt van een hoge kwaliteit is, voor een goed resultaat, bijvoorbeeld met een keurmerk zoals EU Ecolabel. Zulke verfproducten zijn bovendien gegarandeerd minder milieubelastend.
Lees meer
EU Ecolabel

Ineke Vlot gekozen tot voorzitter EU Ecolabel bestuur (EUEB)

Per april 2020 is Ineke Vlot, programma manager non-food van SMK, gekozen als voorzitter van het EU Ecolabel bestuur (EU Ecolabelling Board1). Dit bestuur bestaat uit de nationale bevoegde instanties van EU Ecolabel, vertegenwoordigers van industrie en handel, en van financiële, milieu- en consumentenorganisaties. Sinds 2015 was Ineke al vice president van de EUEB.
Lees meer
EU Ecolabel

Klok wit waspoeder beste ecologisch wasmiddel volgens de Consumentenbond

Het met EU Ecolabel gecertificeerde Klok waspoeder wit is uit een test door de Consumentenbond als beste ecologische waspoeder naar voren gekomen.
Lees meer
EU Ecolabel

Nederlandse financiële sector zet zich in voor adequate regelgeving duurzame financiering

De Dutch Fund and Asset Management Association (Dufas) heeft, samen met de andere brancheverenigingen in de financiële sector (de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie) haar handtekening onder een commitment gezet om actief een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen van het kabinet. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van minister Hoekstra van Financiën. Naast de brancheorganisaties plaatsten meer dan vijftig financiële instellingen hun handtekening onder het akkoord.
Lees meer
EU Ecolabel

Ontwikkeling EU Ecolabel criteria voor financiële producten

De Commissie is in oktober 2018 begonnen met de ontwikkeling van criteria voor financiële producten.
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel: eenvoudig hulpmiddel voor duurzaam inkopen schoonmaak

Het EU Ecolabel is een bekend milieukeurmerk in de wereld van de professionele schoonmaak. Er zijn duizenden gecertificeerde duurzamere reinigingsmiddelen, zepen, tissuepapier- en schoonmaaktextielproducten op de Europese markt. Sinds kort is het ook mogelijk om schoonmaakdiensten met EU Ecolabel te certificeren. Het keurmerk is daarmee een handige en professionele tool voor de totale duurzamere schoonmaaksector, zowel voor producenten en dienstverleners, als voor inkopers.
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel luiers

De nieuwe Etos-luiers zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel.
Lees meer
EU Ecolabel

Keurmerk handig middel voor maatschappelijk verantwoord inkopen

De Aanbestedingswet staat het toe om een keurmerk te eisen in de technische specificaties van de opdracht, in de gunningscriteria of als contractvoorwaarde bij het maatschappelijk verantwoord inkopen.
Lees meer
EU Ecolabel

Verduurzaming in het Vondelpark

Hoewel het volle bak is in het pas gerenoveerde hostel Stayokay Amsterdam Vondelpark, is het binnen betrekkelijk rustig. Het is dan ook een mooie dag vandaag en vrijwel alle toeristen trokken het park of de stad in. Binnen heerst een aangename sfeer, die wordt versterkt door veel natuurlijk groen. En dat is nog maar een klein onderdeel van de duurzaamheidsmaatregelen die Stayokay Amsterdam Vondelpark nam. Hostelmanager Rob van Dun en Food & Beverage manager Koen Bakker vertellen er graag meer over: Come on in Stayokay!
Lees meer
EU Ecolabel

EU Ecolabel steeds meer zichtbaar in de Nederlandse retail

De Nederlandse retail biedt meer en meer duurzamere producten aan. Zo is er een ruim assortiment vlees, vis, zuivel, fruit en groenten met een duurzaamheidskeurmerk verkrijgbaar in supermarkten. Duurzamere non-food producten krijgen steeds meer de aandacht, óók via webshops.
Lees meer
EU Ecolabel

Duurzamere schoonmaakdiensten. Nu ook mogelijk met EU Ecolabel certificaat

EU Ecolabel publiceerde criteria voor schoonmaakdiensten. Deze nieuwe productgroep biedt handvatten voor schoonmaakbedrijven voor het verminderen van hun milieubelasting. Schoonmaakdiensten kunnen duurzaam worden ingekocht bij gecertificeerde bedrijven.
Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct het laatste nieuws.

Naam(Vereist)